הסכם בעל פה כחוזה מחייב

ניהלנו מו"מ במשך שבועיים לרכישת בית. הבאנו מהנדס לבדיקה ובסוף סיכמנו על מחיר ולחצנו ידיים. בנוסף, המתווך אף הוציא מסמך מסכם לפגישה, כולל כל הסיכומים. לאחר יומיים קיבלנו טלפון מהמוכרת, בו היא הודיעה שהיא נסוגה מהעסקה, לאל כל נימוק. האם ההסכם בינינו מחייב אותה?

תשובה:

הדין מחייב צדדים לנהוג בתום לב ובדרך מקובלת במו"מ. מדובר בהגדרות גמישות ומאחר ועבר זמן קצר עד שהודיעו לכם על הנסיגה מהעסקה, ספק אם בית המשפט יקבע כי המוכרים נהגו בחוסר תום לב.

הסכם מכר של נכס מקרקעין חייב להיות בכתב ולצורך דרישה זו, די בזכרון דברים חתום, הכולל את כל הפרטים המהותיים של העסקה.

כך או כך, לטעמינו, עדיף שלא לבצע עסקה אם אחד מהצדדים אינו מעוניין להשלים אותה ואפילו אם קיים זכרון דברים. סביר להניח שבשל התנגדותו, העסקה לא תצא אל הפועל ולא בטוח שכדאי לעצור את חיפוש הבית, להגיש תביעה ולהמתין עד שהיא תתברר, בתקווה שבעוד שנה או שנתיים תוכלו לאכוף את ההסכם.

2 תגובות

הוסיפו תגובה
  1. עמדתי למכור 2 דירות בעיסקה אחת.הגעתי לסיכום שבעל פה עם הקונה.הוחלפו טיוטות בין עו"ד אבל לא נחתמו.לא נחתם שום מסמך בשום שלב.יומיים לפני תאריך חתימת החוזה התגלה לי לפתע שם של קונה שאיתו לא הייתי בדין ודברים בשום שלב.ברגע זה משכתי את ידי מההסכם וביטלתי את המכירה.מחשש שאני לא יודע מי העומד מולי.
    שאלה 1.האם ישנה עילה לתביעה נגדי בגין חוסר תום לב?
    שאלה 2.האם הקונה יכול לעצור תהליך למכירה של הנכס לקונה חדש?
    תודה מראש
    דודי פישר

  2. עו"ד שי עמית משיב:

    קשה מאוד להשיב על שאלתך.
    הנסיבות שאתה מתאר אינן ברורות לחלוטין.
    לא ברור כיצד זהות הקונה השפיעה על החלטתך, והאם ניתן לראות בכך סיבה סבירה לסגת מהעסקה.
    באופן כללי אני יכול לומר כי בנסיבות בהן צד לעסקה נסוג ברגע האחרון מהעסקה, יכול בית משפט לקבוע כי עליו לשלם פיצוי לצד השני או אפילו לאכוף את ההסכם הלא חתום בין הצדדים (בנסיבות מאוד קיצוניות).
    מובן שגם תוצאה בה יקבע כי לא היה שום הסכם, מאחר והצדדים לא חתמו, היא תוצאה אפשרית.
    כל תיק נקבע בהתאם למדיניות של אותו שופט ולנסיבות הספציפיות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *