שאלה על גדר בין שכנים חוק הקמת גדר משותפת: בניתי בית בהרחבה, עם היתרים כחוק. מכיוון שבניתי לפני שכני, שטרם התחיל בבניה עד היום, הקמתי גם חומה בין 2 המגרשים במסגרת ההיתר. השכן מסרב להשתתף בעלות הקמת החומה בטענה שלא נתן הסכמתו ולא היה מודע לעלויות. האם ניתן לחייבו?
עו"ד שי עמית משיב:
חוק המקרקעין קובע כי נכסים הנמצאים על גבול משותף בין חלקות, הינם בבעלות משותפת. הנה לשון החוק:
49. (א) קירות, גדרות, עצים, ומחוברים כיוצא באלה הנמצאים במיצר של מקרקעין שכנים (להלן – מחוברים שבמיצר), יראום כנכסים בבעלות משותפת של בעלי המקרקעין השכנים, כל עוד לא הוכח היפוכו של דבר.
(ב) מחוברים שבמיצר רשאי כל אחד מבעלי המקרקעין להשתמש בהם למטרה שלשמה הוקמו, וחייב הוא להשתתף בהוצאות הדרושות כדי להחזיקם במצב תקין לפי שיעור שהוסכם ביניהם, ובאין הסכם כזה – בחלקים שווים, זולת אם מידת השימוש בהם היתה שונה.
הקמת גדר בין שכנים חוק ומציאות
אמנם בנושא של הקמת גדר בין שכנים החוק עוסק רק בצד של הוצאות האחזקה, אך ניתן בהחלט לומר כי מדיני ההתעשרות שלא כדין, על השכן הנהנה מהגדר לשלם את מחצית עלות בניתה. ברור כי כשהוא יבקש היתר, גם הוא יהיה צריך לעמוד בתנאי ההיתר ביחס לבניית גדר, ולכן לא יתכן שהוא יהנה מבלי לשלם על בניית הגדר.
כמובן, מעל לכל מרחף גם ענין הסבירות, ואם הגדר אינה גדר סבירה שאותו שכן היה מסכים לבנות בעצמו, אז לכל היותר יתכן והוא יחוייב בתשלום מחצית מעלות בניית גדר סבירה.
תשלום עבור חומה משותפת
הנושא של גדר בין שכנים, או חומה משותפת, מהווה את אחד מסכסוכי השכנים הנפוצים בשכונות ואיזורים של צמודי קרקע – כמו בהרחבות, או בשכונות קוטג'ים בישובים עירוניים. לצד הנושא של השתתפות בעלויות ההקמה, ישנו כמובן גם הנושא של הקביעה המדויקת של קו הגבול – האם ניתן לחייב שכן לאפשר הקמת גדר שתהיה חלקית גם על שטח הקרקע שלו ולעתים ישנו גם סכסוך בנוגע לאופי הגדר – חומה אבן, או גדר מחומר קל, דק וזול יותר.