על מס שבח על מגרש בירושה: ירשנו מהורינו ז"ל מגרש בדרום ת'א שנקנה על ידם בשנת 1944 ב- 200 לירות. על המגרש לא נבנה כל מבנה במשך השנים ואנו מעונינים למכור אותו עכשיו. שאלתי היא – מה המיסוי שיחול עלינו בעת המכירה מלבד מס רכוש (יש לנו חוב ישן) והאם אפשר להתמקח איתם על גובה המס, מאחר ורוב החוב מורכב מקנסות וריבית. האם חל עלינו מס שבח או מס השבחה? וכמה אחוז מהמכירה?
תשובה:
עו"ד שי עמית משיב כי לענין מס השבח במכירת המגרש – ככל שיש לכם מסמכים המעידים על כך שהמגרש נרכש ע"י ההורים בשנת 1944, וההורים הורישו לכם את המגרש, וההורים נפטרו לאחר שנת 1981, אזי שיעור מס השבח נכון להיום – בשנת 2010, עומד על 12% בלבד. החל מינואר 2011 שיעור המס יעלה בכל שנה באחוז אחד.
מס שבח על מגרש בירושה
עניין נוסף שנוגע לנושא מס שבח על מגרש בירושה ולמעשה על כל מקרה שבו מדובר על מגרש שנרכש בעבר הרחוק, הוא כל עניין שירותי מס היסטורי.
מאחר וחלים שיעורי מס היסטורי, יש פחות חשיבות למחיר הרכישה של המגרש ע"י ההורים.
לענין מס רכוש – אפשר לנסות להפחיתו, ע"י ביטול כל או חלק מהקנסות.
בנוסף, עליכם לברר חבות בהיטל השבחה ובאגרות והיטלי פיתוח לרשות המקומית.
רקע
מדי שנה נמכרים בישראל מאות מגרשים על ידי יורשים. בשכונות רבות ניתן לאתר מגרשים ריקים – חלקם הם מגרשים של יורשים שמתכננים להחזיק את המגרשים, לבניה עצמית, או בציפיה לשיפור בהצעת המחיר. במקרים לא מעטים נוספים מדובר על סכסוכי ירושה, או פשוט על חוסר הסכמה בין מספר יורשים שמחזיקים בזכויות על המגרש.
עוד תופעה היא של מגרשים שבעליהם לא נמצאים באיזור – לעתים תושבי חוץ, או כאלה שכלל לא מודעים לנכס שבבעלותם. עד שהם יאותרו, או עד שיצליחו לשכנע אותם למכור את הנכס, יעברו לעתים שנים רבות שבהן המגרש יישאר נטוש – לעתים מדובר דוקא בסוג של ריאה ירוקה בתוך שכונות צפופות קיימות, ולעתים במפגעים – כאשר המגרש מוזנח ומהווה מטרד או אפילו סכנה.
אשמח לדעת מה הדין על מגרש שהתקבל בירושה מאבי שנפטר לפני 1970
הכוונה היא אילו מיסים חלים, מה גובה המסים, ואם עורך הדין יוכל לטפל בכך ומה יהיה שכרו
עו"ד שי עמית משיב:
אני לא בטוח שהשאלה ממוקדת מספיק.
לפי המצב החוקי כיום, אין מסים על העברת רכוש בירושה במסגרת צו ירושה או צו קיום צוואה.
אם כוונתך, אילו מסים יחולו אם תמכור את המגרש, אזי צריך לקבל הרבה מאוד נתונים נופים על מנת להעריך זאת (מה מחיר הרכישה של המגרש ע"י אביך, מה יום הרכישה בו רכש אביך את המגרש, אילו הוצאות היו בקשר למגרש, מה מחיר המכירה המוערך וכו'). לפי החוק, אתה נכנס לנעלי אביך בכל הנוגע ליום הרכישה שלו ושווי הרכישה שלו וההיסטוריה שלו מבחינת המגרש.
אם תרצה למקד את השאלה, אתה מוזמן לפנות.
שלום, אשמח לדעת מה הדין של מגרש בן 2 דונם שנקנה בירושלים בתחילת המאה העשרים. על המגרש בנתה העיריה גן. האם כעת, משנודע לנו על הירושה הרחוקה הזו, יש דרך לקבל את ערכה מהעיריה?
עו"ד שי עמית משיב:
קשה להשיב על השאלה הזו בשלב זה.
ראשית, יש לעשות עבודת בלשות, ולבחון איזה הליך בוצע לצורך הפקעת המגרש, בהנחה שהוא אכן הופקע, מי היה הבעלים הרשום, האם הודיעו לו על ההליך, האם הוא קיבל פיצוי בכסף או בקרקע אחרת וכו'.
בהחלט יש אפשרות שיש ליורשים אפשרות לקבל פיצוי, אך כאמור, הדבר תלוי בקבלת תשובות מתאימות לבירורים הנדרשים.
אנו ממליצים כמובן לפנות לעו"ד להמשך טיפול מתאים