תמ”א 38 – הוספת זכויות לבית משותף

אנו דיירי בית משותף. לאחרונה פנתה אלינו חברה שהציעה לנו לשפץ את הבניין ולהוסיף חדר לכל דירה, בתמורה לקבלת זכויות על הגג. לדבריהם, הדבר אפשרי לפי תמא 38. מה זה בדיוק והאם אנו רשאים לעשות זאת?

תשובה:

תמ"א 38 היא תוכנית מתאר ארצית שנועדה לחזק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה. במסגרת התוכנית, ישנה אפשרות להוספת זכויות בנייה בבנייני מגורים, ללא תשלום היטלים לעיריה ובמסלול מקוצר, מה שיוצר הזדמנות הן לדיירים והן לחברות לשיקום מבנים שקמו בשנים האחרונות בעיקר למטרה זאת.

תמא 38 – מה מקבלים

המסלול שהוצע לכן הוא אכן מסלול מקובל שבו החברה היזמית מבצעת עבודות שיפוץ של הבניין, הכולל לרוב גם הוספת מעלית, שיפוץ חיצוני והגדלת שטחי הדירות הקיימות – לרוב על ידי הוספת חדר.

התמורה לאותן עבודות הן קבלת זכויות הבנייה שמאפשרת התכנית. לרוב ינצלו הקבלנים את הזכויות לבניית דירות גג ופנטהאוזים יוקרתיים, שיימכרו במחיר שיכסה את עלויות השיפוץ וגם יותיר בידיהם כמובן רווח.

למרות שעל פניו תמ"א 38 היא תוכנית משתלמת, חשוב לבדוק היטב את החוזה עם הקבלן. לוודא למשל שהבנייה מוגבלת בזמן מקסמילי וכו'. אסור כמובן לגשת לפרויקט מסוג זה לפני שתתייעצו עם עורך דין ותוודאו שאתן אכן עומדים בתנאי התוכנית.

יעוץ משפטי בקידום תמא 38

רצוי כמובן לפנות לעורכי דין המתמחים בטיפול בעסקות תמ"א 38. בשנים האחרונות, ישנם משרדים לא מעטים המתמחים בתחום, בדיוק כפי שצצו חברות בנייה לצורכי תמא 38. עורכי דין שכבר מנוסים בתחום, יוכלו לסייע לכם במוקשים מקובלים בדרך לפרויקט הנחשק: התמודדות עם התנגדות שכנים בבניין ומחוצה לו, וכמובן בחוזה מול הקבלן שישאיר לכם גם רווח וגם תנאי חיים סבירים במהלך השיפוץ.

על מי חלה תמא 38

לפני שאתם קופצים משמחה ומתכננים את שדרוג המבנה, חשוב גם לדעת שהפרויקט לא חל אוטומטית על כל מבנה. ראשית, מבחינה משפטית, תמא 38 חלה רק על מבנים שהוקמו לפני 1980, המשמשים למגורים ובגובה של 3 קומות לפחות.

שנית, מבחינה תכנונית, חשוב להבין שכדי שהפרויקט יהיה כדאי לקבלן, צריך פוטנציאל שדרוג ועלויות בנייה סבירות. כך שלדוגמא אם אתם גרים בבניין עם מעלית, כנראה שלא תצליחו להרים את המיזם. גם בניינים שבהם יש דירות גג שהגג מוצמד להם, סביר שדרככם לא תצלח..

תמ"א 38 – באיזורי הביקוש בלבד

אחת החסרונות העיקריים של תמ"א 38 היא העובדה שהיא לא נותנת פתרונות אמיתיים לישובי פריפריה בהם מחירי הדירות נמוכים ואז גם הרווח שגוזר הקבלן – ממכירת השטחים הנוספים שהוא בונה, קטן, עד מתחת לסף הכדאיות הכלכלית. הפתרון צריך אולי להיות בהתערבות ממשלתית בהגדלת הזכויות באותם איזורים. בינתיים, תמשיכו לקרוא בעיתונים בעיקר על תמ"א 38 בתל אביב, רמת גן, הרצליה, ראשון לציון, גבעתיים, קרית אונו, רעננה, כפר סבא ואולי גם באיזור חיפה וירושלים.

מסלולים חלופיים להוספת זכויות

גם אם תמ"א 38 לא מתאימה לכם, יש גם חלופות נוספות שאפשר לבדוק, הכל בכפוף לסוג המבנה, מצבו וכו'. לדוגמא: פינוי בינוי, הוספת מעלית לבניין וכו'.

תגובה אחת

הוסיפו תגובה
  1. תיקון מספר שתיים לתוכנית תמ"א 38 מאפשר הריסת בניין ובנייה מחדש תוך קבלת הטבה של תוספת בנייה – כמו בתמ"א 38 רגילה. אלא שהדעות חלוקות לגבי הכדאיות הכלכלית של השיטה אפילו כשמדובר באזורי היוקרה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *